Czy uda się eksportować polską wieprzowinę do Japonii?

Niestety eksport do Japonii polskiej wieprzowiny jest niedozwolony od ponad dwóch lat. Został on wprowadzony po tym, jak w 2014 roku został wykryty w Polsce wirus afrykańskiego pomoru świń. Zakaz obejmuje nie tylko Japonię, ale również Chiny i Koreę Południową. Jak wynika z informacji Związku Polskie Mięso, nadal utrzymujemy dobre relacje z japońskimi importerami. Zależy nam aby po zniesieniu zakazu jak najszybciej uruchomić eksport.
Wszyscy liczymy na ponowne otwarcie tamtejszego rynku zbytu, i cieszą nas informacje płynące z Komisji Europejskiej, że może to nastąpić jeszcze przed wakacjami. Strona japońska ocenia obecnie stan zdrowia zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji dla ASF (afrykańskiego pomoru świń, ang. African Swine Fever).

Japoński Komitet Naukowy wydał w marcu pozytywną opinię ,aby uznać regionalizację UE dla ASF. Są opracowywane odpowiednie procedury, w następstwie czego możliwe będzie wznowienie eksportu mięsa wieprzowego z polskich regionów wolnych od tego wirusa.
Związek Polskie Mięso ma nadzieję, że otwarcie japońskiego rynku zbytu dla naszego mięsa będzie dobrym zwiastunem, aby uczyniły to inne azjatyckie kraje.

Ile trwa eksport do Japonii?

Jednym z bardziej popularnych portów w Japonii jest port Yokohama. Eksport do Japonii do tego właśnie portu trwa od 44 do 54 dni.

Należy pamiętać aby eksportując mięso do Japonii używać do tego kontenerów z regulowaną temperaturą typy reefer.